tisdag, februari 16

Lyft blicken ovanför köttallriken.

Förra veckan fick vi alla lära oss ett nytt ord. Köttklister. Eller trombin, som det heter om man föredrar att använda en något mer teknisk term för företeelsen. Dock är det neutralare trombin inte ens hälften så målande som köttklister, det måste jag medge.

Det var EU-kommissionens kommitté för livsmedelskedjan och djurhälsa som bestämde sig för att tillåta trombin och Sverige röstade ja till förslaget. Nu kan det vara värt att nämna att det inte är klart än, eftersom det ska avgöras inom ramen för EU:s aningen invecklade beslutsprocesser.

Beslutet ska alltså först skickas på remiss till både ministerråd och EU-parlament som kan komma med synpunkter innan EU-kommissionen fattar sitt slutgiltiga beslut. Men efter detta blir det troligen tillåtet med köttklister även i Sverige.

Vad det kort handlar om är att enzym från gris- och koblod får ett nytt användningsområde. Det ska kunna användas som ett sorts klister för att sätta ihop mindre köttbitar till något som ser ut som en hel köttbit, med naturtroget resultat.

Trombin sägs visst vara ett naturligare alternativ till många av de konstruerade tillsatser som idag fyller samma funktion som köttklistret skulle kunna göra i framtiden. Rent generellt känns det väl som att det är få som vill ha mer tillsatser i sin mat, snarare tvärtom.

Livsmedelsverket har uttalat sig om att det inte är någon fara med att äta detta nya, utan ser den största faran i att konsumenterna kan bli vilseledda och betala för något de egentligen inte får. Det verkar logiskt att den främsta orsaken bakom denna uppfinning är att köttindustrin vill kunna lura konsumenterna att det i själva verket är en hel filé de köper – och sedan ta betalt därefter, vilket kan bli något att se upp för.

Men de moraliska argumenten som kommer från motståndarna förvånar mig. De som tycker att det är oetiskt eller äckligt att foga ihop restbitar till större enheter av ätbart kött verkar ha glömt att vardagsklassiker som de flesta av oss vuxit upp med till stor del består av nermalda och hopblandade rester. Korv, köttfärs, smörgåsskinka, blodpudding…

Om vi nu tycker oss ha rätt att äta djur är det väl bra att vi tar till vara så mycket som möjligt av det ätbara? Det dör många tusen djur i onödan i dagens köttindustri. För några år sedan, i samband med en skandal där köttfärs som passerat sitt bäst före-datum märktes om och såldes som färsk, gjordes det uträkningar som pekade på att det enbart i de svenska butikerna slängdes kött motsvarande 31 000 kossor varje år.

Så länge det framgår tydligt av förpackningen vad den innehåller kan jag inte riktigt se problemet med att ge trombinet ett försök. På så sätt kan man som konsument välja bort det billigare och hopklistrade köttet om man så vill. Samtidigt som fler delar av köttet kan komma till användning och bidra till en hållbar konsumtion.

Att komma dragandes med moraliska argument mot trombinet blir faktiskt bara löjligt. Om man klarar av att lyfta blicken ovanför sin egen köttallrik, det vill säga.

Dagens ledare i Söderhamnskuriren och Ljusdals-Posten
-