tisdag, december 14

S i Ljusdal har skämt ut sig

Idag är det en vecka sedan Socialdemokraterna i Ljusdal valde sitt nya kommunalråd. Jag vet inte mer än vem som helst om det spel som föregick det. Jag vet inte vilka politiska skiljelinjer det var tal om eller ens om det fanns några sådana att tala om och jag vet heller inte vilka lojaliteter som låg bakom att det blev som det blev.

Men jag vet precis hur illa det ser ut utifrån. För den överväldigande majoritet av kommuninvånarna som inte var med på tisdagens möte.

I våra ögon ser det nämligen ut som att Ljusdals Arbetarekommun har huggit en kniv i ryggen på en av sina ledande företrädare. En företrädare som den senaste mandatperioden har lotsat partiet genom ett blocköverskridande samarbete – med resultatet att Socialdemokraterna gick framåt i valet med ett mandat medan partnern Centern backade tre.

Om man var missnöjd med Holmstrands ledarskap så hade det varit snyggare att markera detta innan valet genom att inte sätta henne högst upp på listan och lansera henne som sin toppkandidat. Toppkandidaten har i ett kommunval ofta stor betydelse för väljarna, oavsett om de kryssar personen eller ej. Faktum är att endast 30 procent av de socialdemokratiska valsedlarna i Ljusdal hade personkryss för någon kandidat överhuvudtaget. Majoriteten av s-väljarna var alltså nöjda med partiets egen rangordning och tyckte att Holmstrand kunde få förnyat förtroende som kommunalråd.

Det ser nu onekligen ut som att man gick fram med en sak i valet och sedan ångrade sig. Hur ska väljarna nästa gång veta att de kandidater som Socialdemokraterna lyfter fram i valet också är de som kommer att ha partiets förtroende några månader efter att valet är avgjort? Vilka andra vallöften har passerat bäst-före-datum innan den nya mandatperioden ens hunnit börja?

Var det så att Bäckman hela tiden var den som partiet ville ha som kommunalråd borde det såklart ha varit Bäckman som stod överst på listorna också. Det hade varit ärligt mot Holmstrand, mot Bäckman och framför allt mot väljarna.

Då kunde väljarna ha fått tycka till om de tyckte att han var den bäst lämpade att leda kommunen. Det är inte omöjligt att de hade tyckt det. Men som det är nu kommer Bäckmans mandat inte främst från de 32 % av kommuninvånarna som röstade på Socialdemokraterna, utan från något tiotal personer som närvarade på ett internt partimöte.

Dessutom verkar det nu utåt sett som att Socialdemokraterna i Ljusdal ändrar åsikt lite efter humör, undanhåller saker från sina väljare på ett lite maktfullkomligt vis och inte riktigt värdesätter sina egna förtroendevalda. Det ser, med andra ord, jäkligt illa ut. Lycka till med att värva nya medlemmar och framtida röster när det är ni behandlar varandra inför öppen ridå som ni gjort de senaste veckorna...

Som socialdemokrat är jag en kärleksfull kritiker när jag säger detta: Ljusdals AK, ni har skämt ut er. Jag vet inte om ni inte förstår det eller om ni inte bryr er om faktumet, men så är det tyvärr. Alltså har ni rätt mycket jobb framför er om ni återigen vill visa kommuninvånarna att ert ord är att lita på.

Eva Älander
Dagens ledare i Ljusdals-Posten

1 kommentar:

Hento sa...

Va?! Socialdemokrater beter som sig maktfullkomliga?! Jag kan väl aldrig tänka mig... :P

"Det kändes lite som en statskupp..." - Marita Ulvskog (ang. valförlusten 91)