tisdag, juni 7

Den ljusnande framtid är er!

Studentdagen kryper närmare för varje dag som går. I vita klänningar och illasittande kostymer kommer förhoppningsfulla nästan-vuxna att springa ut till släktingar med blommor, skyltar och paket. Studentsången kommer att ljuda lika falskt som glatt medan champagnekorkarna smäller i luften.

Trots att den som vill kan hitta kreativa lösningar och därmed komma billigare undan än genomsnittet, så blir studentfirandet ofta en kostsam historia. För studenten själv, men kanske ännu oftare för dennes föräldrar.

Många av de blivande studenterna har extrajobb som kan hjälpa till med att finansiera firandet. Trots det finns dem som avstår från mössan, festerna eller balklänningen av ekonomiska skäl snarare än genom ett eget val. Den omdiskuterade barnfattigdomen slår även mot ungdomar i övre tonåren.

Det ska vara klänning eller kostym till själva dagen. Studentflak med klassen och transport hem. Mat och dryck till mottagningen, champagnefrukost på morgonen, den obligatoriska skylten, gosedjur och blommor att hänga om halsen. Studentmössan tycks ha stigit i pris i takt med att antalet variationer har ökat. När jag först hörde blivande studenter berätta att de betalat närmare tusen kronor för sin mössa trodde jag knappt att det var sant.

Och då är nog studentdagen ändå att betrakta som en av de billigare delarna av själva firandet. Vägen fram till examensdagen är både lång och kostsam. För de flesta tillkommer studentbalen med allt vad det innebär samt studentkryssning eller resa. Det är minnesfoton och profilprodukter av olika slag. Diverse barrundor och festkvällar. Listan på studentrelaterade produkter kan göras lång…

Traditionerna omkring studenten är många från början och grupptrycket omfattande. Nya traditioner skapas allt eftersom handlarna har insett vilken lukrativ konsumentgrupp som avgångseleverna utgör. Studenten är på många sätt en helt egen industri, värd miljardbelopp.

Enligt en rapport från Svensk Handel så kostar årets genomsnittsstudent smått otroliga 16 500 kronor, vilket är en ökning med 1 500 kronor jämfört med för 2 år sedan. I samma rapport så räknar de med att årets 110 000 svenska studenter sammanlagt kommer att ge handeln en ökad omsättning med 1,8 miljarder kronor, vilket är en ökning med 9 procent sedan förra årets mätning.

I mina ögon tycks det som att studentfirandet sväller för varje år. Samtidigt som man kan undra vad de egentligen firar. Årets studenter hamnar på en arbetsmarknad som fortfarande är i rätt dåligt skick. Det finns 76 015 arbetslösa i åldersgruppen 18-25 i Sverige, varav 3 689 bor i Gävleborg. Många av de jobb som finns att söka kräver en utbildningsnivå som ligger rätt långt ifrån studentexamen - och ännu längre ifrån den som inte har fullföljt sina gymnasiestudier.

Dock ska de hundratals studenter som snart lämnar Hälsinglands gymnasieskolor veta att sången har rätt. Trots arbetslöshet och bostadsbrist så är den ljusnande framtid verkligen er. Förhoppningsvis blir studentdagen minnesvärd för samtliga. Oavsett om just din studentnota slutar långt över eller långt under den där genomsnittssumman på 16 500.

Eva Älander
Dagens ledare i Ljusdals-Posten och Söderhamnskuriren

Inga kommentarer: