onsdag, augusti 24

Slöseri att sänka restaurangmomsen!

Arbetslösheten för ungdomar är skyhög. I juni i år så var 238 000 personer mellan 15 och 24 år utan jobb. Ett enormt resursslöseri.

Det bästa regeringen kan komma på för att hjälpa dessa unga närmare arbetsmarknaden har dock ingenting att göra med utbildning, praktikplatser eller lärlingsstöd. Deras lösning ser istället ut att bli halverad restaurangmoms - till en kostnad av 5,4 miljarder. Kort sagt ska vi tillsammans äta oss till nya jobb och fika bort ungdomsarbetslösheten.

I lördags höll moderatledaren Fredrik Reinfeldt sitt sommartal. Då berättade han att moderaternas främsta prioritering inför höstbudgeten är en sänkt restaurangmoms. Rent konkret betyder det att momsen sänks från 25 till 12 procent. Krögarna kan exempelvis välja att sänka priserna och på så sätt öka efterfrågan eller låta de sparade pengarna förstärka krogens kassa och på så sätt säkra personalens jobb.

Tanken är att den här momssänkningen ska göra att fler unga får jobb då krögarna får mer att anställa för. Aftonbladet har räknat ut att en lunch som idag kostar 75 kronor skulle kosta drygt 67 kronor om krögaren väljer att sänka priset med lika mycket som momsen sänks. En korv med bröd som idag kostar 15 kronor skulle bli din för 13 kronor medan en finare restaurangmåltid kan minska från 375 till 336 kronor. Det är med andra ord inga större prisras att vänta.

Det är oklart hur många jobb som detta kan ge i slutänden. Men gissningarna är många. Riksdagens utredningstjänst tror att det kommer ge ungefär 3000 nya jobb, Hotell- och restaurangfacket har sagt sig tro att effekten blir en ytterst marginell ökning medan krögarnas branschorganisation påstår att det kommer skapas 10 000 nya jobb med den nya momssatsen.

Om branschens glädjekalkyl skulle slå in och det blir 10 000 nya jobb så kommer alltså varje nytt jobb att ha kostat 540 000 kronor. Färre nya arbetstillfällen ger förstås en ännu högre snittkostnad.

Hur man är räknar så är fem miljarder mycket pengar. Pengar som hade kunnat användas till betydligt mindre osäkra investeringar än denna. Miljarder som hade kunnat bli satsningar på infrastruktur, arbetsmarknadsutbildning inom bristyrken, pengar för att finansiera den långa raden av reformer i grundskolan, ordentliga anställningar i offentlig sektor och så vidare.

Framför allt kanske det hade varit klädsamt av Alliansen att uppfylla sitt tidigare löfte om att det nu var pensionärerna som stod på tur. Pensionärernas villkor intresserar inte regeringen tillräckligt för att den orättvisa snedbeskattningen ska få finnas med på agendan.

Eller så är det så enkelt att vissa sanningar bara får plats i valrörelserna. Som den enkla sanningen om att pension är en form av uppskjuten lön. Därför är det logiska förstås att pensionsutbetalningar också beskattas likadant som alla andra arbetsinkomster. Så är det inte idag och orättvisan kommer att bestå i ytterligare några år. Eftersom det begränsade reformutrymmet tillfaller krogbranschen.

Den gamle socialdemokratiske socialministern Gustav Möller ska en gång ha sagt att varje förslösad skattekrona är en stöld från folket.

Det känns som ett synnerligen passande citat att damma av en dag som denna. Nu när vi förväntas fika bort ungdomsarbetslösheten.


EVA ÄLANDER (s)

Gårdagens ledare i Ljusdals-Posten och Söderhamnskuriren

Inga kommentarer: