tisdag, april 24

Problematiska internationella relationer.

Den svenska självbilden av ett neutralt land som vill alla väl är i gungning. Händelser som orsakats av ministrar och statligt ägda bolag har gett landets självbild några ordentliga törnar, inte minst under den vecka som gick.

Frågor omkring den svenska vapenexporten har funnits med i några veckor sedan det blev känt att regeringen planerade att, i all hemlighet, hjälpa Saudiarabien att bygga en avancerad vapenfabrik. Mycket är fortfarande oklart i ärendet, som kommer att utredas vidare av Konstitutionsutskottet. Tidigare försvarsministern Sten Tolgfors avgick i spåren av vapenaffären. Dock var den nytillträdde försvarsministern Karin Enström under presskonferensen i onsdags helt oförberedd på att svara på frågor om vapenexport, trots att det var sådana som föranledde företrädarens avgång.

Förutom Enströms presskonferens blåstes det i veckan nytt liv i frågan om den saudiska vapenfabriken när Ekot visade att det i själva verket var handelsminister Ewa Björling som höll i förhandlingarna och inte den avgångne Tolgfors. Björling har tidigare gjort sig känd för de inte särskilt hedervärda försöken att sälja svensk satellitövervakningsutrustning till Gaddafiregimens Libyen.

I veckan avslöjades det dessutom att Telia, där svenska staten är storägare, har ägnat sig åt att samarbeta med säkerhetstjänsterna i ett flertal diktaturer såsom exempelvis i Vitryssland. Telia tillåter Lukasjenkos regim att utnyttja information från Telias mobilnät för sin avlyssning, spårning och kartläggning. Informationen används i förtrycket av de vitryska medborgare som är kritiskt inställda till hur landets styrs idag. Mycket tveksamma samarbeten för alla, inte minst för ett delvis statligt bolag. Svensk teknik används alltså idag till att kränka mänskliga rättigheter utomlands.

Vad mer? Jo, kulturminister Lena Adelson-Liljeroth drogs i förra veckan in i ett konstprojekt med vad som på kvällstidningssvenska kom att kallas ”en könsstympningstårta”. Adelson-Liljeroth skar i tårtan och ville sedan inte prata alls om händelsen, utan hänvisade till konstnären. Genom att vara kulturministern som inte talar om kulturuttryck kan hon ha skapat en diplomatisk kris i liten skala. Händelsen med tårtan har nämligen fått internationellt genomslag och utomlands planeras nu flera antirasistiska demonstrationer mot Sverige, bland annat utanför den svenska ambassaden i London.

Och som att det inte vore nog med problematik omkring de moderata ministrarna i veckan som gick så intervjuades Centerns partiledare, näringsminister Annie Lööf, i Ekots Lördagsintervju. Där svävade hon på målet om huruvida Kina ska betraktas som en demokrati eller en diktaturstat och antydde att Sverige skulle kunna sälja vapen till Kina. Detta trots att EU har ett vapenembargo mot Kina. Hon har redan hunnit göra en pudel om detta, men faktum kvarstår: hon drog själv upp ämnet i intervjun…

Högst ansvarig för utrikespolitiken är som bekant Carl Bildt. Den arrogante utrikesministern som utreds för folkrättsbrott. Nej, den senaste veckan var det nog inte så roligt att heta Fredrik Reinfeldt. Som statsminister har han, trots allt, ett ansvar för alla ministrar som ingår i regeringen och deras problematiska internationella relationer.

EVA ÄLANDER
Dagens ledare i Ljusdals-Posten och Söderhamnskuriren

Inga kommentarer: