tisdag, april 5

Skilja sig från den grå massan

För många är rikspolitikerna en grå massa, där den ena är svår att skilja ifrån den andra. Samma sorts farbröder i samma sorts kostymer. Samma sorts retorik med samma förmåga att slira på orden.

Dock finns det några som skiljer ut sig genom personliga små detaljer. Håkan Juholt har sin mustasch. Maud Olofsson har sin dialekt. Och Anders Borg har sin hästsvans.

Anders Borg är dock mycket mer än en medelålders man med hästsvans och ring i örat. Han är moderat finansminister också. Den moderata identiteten har ju varit under omvandling i några års tid, men ibland händer det ändå att den gamla sortens moderata värderingar skiner igenom den polerade fasaden. Som exempelvis förra veckan, när finansministern uttalade sig lite obetänksamt.

När Borg höll ett tal för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) så passade han nämligen på att berätta för dem vilka dåliga löneförhandlare de är och att deras ingångslöner har blivit för höga. Eftersom de offentliganställdas ingångslöner är alldeles för höga så hålls arbetslösheten uppe. Med den logiken är det alltså vårdbiträden och barnskötare som bär skulden för att arbetslösheten inte minskar som den borde.

Antagligen sa han bara sin verkliga åsikt. Att de som är nyanställda i kommuner och landsting tjänar för mycket. Om man vill vara snäll kan man säga att det är ett väldigt teoretiskt sätt att se på det som för många är vardag och verklighet. De ekonomiska modellerna säger inte alltid samma sak som det sunda förnuftet gör. Men jag undrar om Anders Borg egentligen vet vad det är för summor han pratar om när han påstår att lägstalönerna är för höga?

Den första april höjdes den avtalade ingångslönen och nu är den 16 070 kronor i månaden. Före skatt. I den här ekvationen bör man också räkna med att Kommunal uppger att hälften av deras medlemmar - så många som 6 av 10 inom äldreomsorgen - arbetar deltid, vilket alltså innebär att summan troligen är ännu lägre för många av de nyanställda inom vård och omsorg.

Att berätta för några av de som idag tjänar minst på hårt arbete att de egentligen tjänar för mycket är troligen inte ett sätt att lyckas locka unga till välfärdsjobben framöver. Lönerna är låga samtidigt som många arbetar ofrivilligt deltid och har otrygga anställningar; vikariat, visstid och timmar. Lägg därtill en dålig arbetsmiljö och hög arbetsbelastning.

Några dagar innan Anders Borg höll sitt tal för SKL så höll Håkan Juholt första talet som nyvald socialdemokratisk partiordförande. Bland annat påpekade han att vi i framtiden inte kommer att kunna förlita oss på en kollektiv Florence Nightingale-inställning hos dem som arbetar i offentlig sektor. Att den offentliga sektorn inte ska subventioneras med hjälp av låga kvinnolöner.

Visst var detta bara ord från Juholts sida. Precis som Borgs uttalande var bara ord. Men orden är alls inte oviktiga. Det som syns i exemplen ovan är väldigt olika grundinställningar till den (inte obetydliga) del av verklighetens folk som är offentliganställda. De båda herrarnas yttranden ger en fingervisning om hur de värderar hårt välfärdsarbete. Som något som borde löna sig bättre eller som något som idag ger för höga ingångslöner. Det torde skilja dem från den där grå massan.




EVA ÄLANDER
Dagens ledare i Ljusdals-Posten och Söderhamnskuriren

Inga kommentarer: