tisdag, augusti 2

En koloni som söker rättvisa.

Västsahara är Afrikas sista koloni, men dess självständighet verkar inte prioriteras av varken världssamfundet eller den svenska regeringen.

Gothia cup är världens största fotbollsturnering för ungdomar och de har en uttalad ambition om att vara världens mest internationella turnering. I år deltog ett lag med femtonåriga killar från de västsahariska flyktinglägren i Algeriet i turneringen. Arrangörerna hade lovat att de skulle få gå in med små västsahariska flaggor i händerna under invigningsceremonin. Men bara någon timme innan invigningens start meddelade representanter för turneringen att de hade utsatts för påtryckningar och att flaggorna inte längre var välkomna på invigningen. Detta ledde till att Western Sahara FC inte ville delta i invigningen med turneringens övriga 52 000 deltagare.

De 17 pojkarna i fotbollslaget representerade inte bara sig själva utan även de tusentals ungdomar som inte fick lämna flyktinglägren som de växt upp i för att delta i en internationell fotbollsturnering. Med sitt symboliska beslut tog Gothia Cup ställning i en mångårig och infekterad konflikt.

När den tidigare kolonialmakten Spanien lämnade Västsahara 1975 så invaderades området istället av grannländerna Marocko och Mauretanien. Sedan dess har Marocko fortsatt ockupationen av Västsahara i strid mot folkrätten. Trots mängder utav FN-resolutioner och fredsförhandlingar så är Västsahara fortfarande Afrikas sista koloni.

Sedan ockupationens start lever cirka 165 000 människor i flyktingläger i Algeriet under svåra förhållanden. Väldigt många västsaharier bor även kvar inne i det ockuperade Västsahara. Redan på 1980-talet byggde Marocko en drygt 200 meter lång mur rakt igenom Västsahara. Området omkring muren bedöms vara ett av världens mest minerade.

Landet, som ligger i västra Afrika med en lång atlantkust, består främst av öken. Men området är även mycket rikt på fosfat samt har rika fiskevatten. Konflikten var högaktuell i svenska medier under 2010 när SVT:s ”Uppdrag granskning” uppmärksammade hur fullgod fisk togs upp ur de västsahariska vattnen av norska och svenska fiskare för att malas ner och bli till omega 3-kapslar i våra hälsokostbutiker. Något som för övrigt skedde parallellt med att svenska SIDA skickade fiskkonserver som bistånd till flyktinglägren för att förhindra svält.

Sedan 1991 råder vapenvila mellan västsaharierna och Marocko. Världssamfundet har lovat att genomföra en folkomröstning om landets självständighet. Denna skulle ha hållits 1992 men har fortfarande inte ägt rum. Den svenska regeringen måste i internationella sammanhang se till att öka pressen på att folkomröstningen faktiskt måste komma till stånd. Dessutom vore det inte mer än rimligt att Sverige sällar sig till det sextiotal länder som har erkänt staten Västsahara.

Inför förra höstens val hade de rödgröna partierna enats om att Sverige skulle erkänna Västsahara utifall de vann valet. Folkpartisterna Birgitta Ohlsson och Cecilia Malmström, som idag är EU-minister respektive EU-kommissionär, krävde redan 2006 att Sverige skulle erkänna Västsahara. Med tanke på att det inom alliansen finns en medvetenhet om konflikten så borde det också finnas förutsättningar för Sverige ska kunna bli det EU-land som tar täten i frågan om det västsahariska folkets frihet och självständighet redan nu.


EVA ÄLANDER

Dagens ledare i Ljusdals-Posten och Söderhamnskuriren

Inga kommentarer: