tisdag, oktober 11

Lyft blicken över rikspolitikens ankdamm

Det finns riktigt dåliga dagar. Jag tänker på den sortens dagar då man verkligen förstår innebörden av uttrycket en olycka kommer sällan ensam. En sådan där dag då allting går en emot och allt tycks förvärra situationen. Precis en sådan dag som Socialdemokraterna hade i fredags.

På onsdagen presenterades den socialdemokratiska skuggbudgeten. Det var upp till bevis för Håkan Juholt då alla fina ord från hans första halvår som partiledare skulle förverkligas och retoriken backas upp med konkret innehåll. Budgeten rymmer många framåtsyftande och bra satsningar. Partiet hade all anledning att se fram emot kommande opinionsmätningar. Åtminstone fram till fredagen.

På fredagen hamnade nämligen Håkan Juholt i blåsväder. Han har felaktigt fått ersättning för hela sin hyra trots att han sedan fyra år tillbaka har en sambo. Juholt menade att han inte känt till regelverket och därför inte insett att han hade fått för mycket pengar utbetalda. Han erkände slarvet, bad uppriktigt om ursäkt och betalade tillbaka samma dag. Den tidigare journalisten Håkan Juholt borde dock känna till medielogiken och vara ytterst angelägen om att inte slarva sig till negativa rubriker.

Alla sådana här historier gör att fokus flyttas från det viktiga i politiken och naturligtvis drar de ner den enskildes trovärdighet. I lördags redovisade TV4 en mätning, där 60 procent av 1000 tillfrågade uppgav att sjabblet med hyresersättningen negativt hade påverkat deras förtroende för Håkan Juholt och följaktligen störtdök hans förtroendesiffror i samma mätning.

I fredags var dessutom Malmös starke man Ilmar Reepalu ute i grumliga vatten när han föreslog temporärt medborgarskap. Med en prövotid, under vilken det ska vara lätt att utvisa en nybliven medborgare. En syn som gör medborgskapet lite som körkortet – om du missköter dig under prövotiden så blir du av med det. Reepalu fick med sig justitieutskottets ordförande Morgan Johansson på förslaget. Efter stort motstånd så backade dock denne igen.

Som grädde på moset spreds slutligen nyheten att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hoppat av söndagens partiledardebatt. Eftersom de inte ville stå bredvid Sverigedemokraterna i studion och riskera att buntas ihop med deras politik. En rädsla som tycks något överdriven när verkligheten visar att SD i 9 fall av 10 har röstat med regeringen under sitt första år i riksdagen.

Det ska heller inte glömmas att SD även flirtar åt vänster när det passar. Deras partiledare talar gärna om klassiska socialdemokratiska frågor med tydligt nostalgisk retorik. I en partiledardebatt utan vare sig Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet fick han all chans till en sådan positionering, då den röda planhalvan hade lämnats helt utan bevakning.

Det finns vissa tillfällen då man måste lyfta blicken över den rikspolitiska ankdammen. Det borde definitivt vara ett sådant tillfälle när SVT anordnar partiledardebatt på bästa sändningstid under samma vecka som man har släppt sitt budgetförslag. Att lämna walk over till en sådan debatt kan troligen skada ett partis förtroende nästan lika mycket som diverse oklarheter kring ersättningar kan skada förtroendet för en enskild politiker. Så där som det blev i fredags.

EVA ÄLANDER
(Tis)dagens ledare i Ljusdals-Posten och Söderhamnskuriren

Inga kommentarer: