tisdag, juni 5

Vanans makt är stor, men viljans makt kan vara ännu större.

Den genomsnittlige svensken äter idag hela 85 kilo kött per person och år. Den svenska köttkonsumtionen ökade med 50 procent mellan åren 1990 och 2005. Detta är inte bara ett hälsomässigt problem, utan något som även måste ses i relation till att köttindustrin är en riktig miljöbov.

Det finns fem enskilda aktiviteter som tillsammans står för runt hälften av de svenska utsläppen: bilåkande, flygresor, uppvärmning och elanvändning i bostaden samt köttkonsumtionen – hur mycket och vilket kött som vi äter. Djuruppfödning som syftar till köttproduktionen ansvarar för 18 procent av jordens totala utsläpp av växthusgaser. Det är mer växthusgaser än vad trafiken står för.

Hur ser en vanlig matdag ut för dig? Innehåller den mycket slentrianmässigt köttätande? Skulle en dag till exempel kunna inrymma en skinkmacka till frukosten, köttfärslimpa till lunch och en portion med kycklinggryta till kvällen? Tre måltider med större eller mindre inslag av kött? Och du skulle vanligtvis inte ha reflekterat över det? Det är precis vad det slentrianmässiga köttätandet handlar om – att vi de flesta dagar äter mer kött än vi kan påstå oss behöva. Genomsnittssvensken borde fundera över varför vår köttkonsumtion ökat stadigt och om det är rimligt att äta 85 kilo kött årligen.

De flesta av oss är medvetna om att vi behöver förändra vår livsstil för att ha en chans att matcha klimatförändringarna. Men det är en sak att hålla med om att det sätt som vi idag konsumerar på inte är hållbart i längden. Det är en annan sak att se sin egen del i den stora helheten och sedan agera därefter. Vanans makt är stor, men viljans makt kan vara ännu större.

För att hjälpa våra viljor på traven kan det dock behövas att andra sätter upp goda exempel som vi alla kan följa efter. Att andra så att säga hjälper till att leda oss in på en väg som vi vet att vi kommer att behöva gå för klimatets skull.

Naturvårdsverket har lanserat tanken om att införa köttfria dagar i den offentliga verksamheten för klimatets skull. De menar att det skulle vara en av de åtgärder som helt säkert skulle minska Sveriges utsläpp av växthusgaser. Och det är inte svårt att förstå med tanke på vilka mängder av mat som serveras i den offentliga verksamheten; i förskolor och skolor, på äldreboenden och sjukhus…

Att se till att servera en vegetarisk rätt i veckan är inga problem för de här verksamheterna. Skoleleverna är redan vana vid sådant som pannkakor, potatisbullar samt olika slags grytor och soppor utan kött, fisk eller kyckling. Vegetarisk mat är så mycket mer än en liten sallad. Att i skolan försäkra sig om att det minst en dag i veckan serveras uteslutande vegetarisk mat vore dessutom ett utmärkt sätt att grundlägga goda och klimatsmarta vanor hos nästa generation.

Vi behöver alla börja ta vårt ansvar för att göra vad vi kan för att minska vår slentrianmässiga köttkonsumtion. Det är dags, både för den personliga hälsan och för det globala klimatets skull, att överväga de alternativ som finns till dagligt köttätande. Vanans makt är stor, men viljans makt kan vara ännu större.

EVA ÄLANDER
Dagens ledare i Söderhamnskuriren och LjP

Inga kommentarer: