tisdag, maj 15

Klavertramp. I stor skala.

Alltså... den här nyheten. Att en rektor (tillika moderat utbildningspolitiker) i Hälsingland i en diskussion har skrivit att "örfilar är världens mest framgångsrika pedagogiska metod". Det må vara taget ur sitt sammanhang, fast jag har svårt att se vilket sammanhang som skulle förmildra en sådan utsaga...

Det framstår som tokigt att en vuxen människa skriver sådant i ett offentligt forum. Att denne vuxne person dessutom råkar vara rektor till yrket blir ju enbart sorgligt. En rektor ansvarar exempelvis för skolans pedagogiska ledarskap, för värdegrundsarbetet och för att arbeta mot nätmobbning och reda ut situationer där detta har förekommit.

I fall med nätmobbning är det förresten inte helt ovanligt att eleverna skyller på att de inte menade riktigt så där som de råkade skriva... Lite på samma linje som den här rektorn med andra ord, för nu försvarar han sig med att han skrev det där som privatperson och att han inte menade riktigt så där utan att han hade ett satiriskt syfte med det hela. Som att den pedagogiska grundsynen är någonting som man kan lämna i personalrummets kapprum för att tycka något helt annat som privatperson? Privata värderingar avspeglar sig naturligtvis i ens gärning som lärare eller rektor.

Jag var tvungen att försäkra mig om att den här mannen fanns på riktigt innan jag spred länken ovan. Det är liksom lite för galet för att var sant. Att han är lokalpolitiker i Ljusdal är förstås en extra pikant krydda till situationen, men jag skulle nog säga att det är allvarligare att någon med så pass tveksam pedagogisk grundsyn och så pass dåligt omdöme har ansvar för en verksamheten på en grundskola.

Inga kommentarer: